100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands auto met weinig kilometers: gunstig of ongunstig?

Ben je op zoek naar een tweedehands auto met weinig kilometers? We zien in de praktijk dat veel mensen de auto met weinig kilometers als startpunt nemen voor de zoektocht naar een occasion? Een auto met weinig kilometers op de teller voor een acceptabele prijs. Dat klinkt als de perfecte deal. Toch? Veel mensen gaan ervan uit dat een lage kilometerstand beter is dan een hoge kilometerstand. We kunnen je alvast melden dat dit niet altijd het geval is. In dit blog gaan we hier uitgebreid op in.

Foto van Ernst

Ernst
Service
27-06-2022

Hoe belangrijk is de kilometerstand van een tweedehands auto?

Om antwoord te geven op deze vraag is het dat zaak dat we kijken naar de feiten.

Een auto van 5 jaar oud met 100.000 km op de teller kan beter zijn dan dezelfde auto met maar 30.000 km op de teller. De eerste auto kan van een zakenman zijn geweest, de tweede van een ‘oud omaatje’. De eerste auto heeft al zijn onderhoudsbeurten gehad, terwijl de tweede auto niet één onderhoudsbeurt heeft gehad.

De kilometerstand (en bouwjaar) zegt tegenwoordig niet zoveel meer, want moderne auto’s zijn technisch beter dan pakweg 20 jaar geleden. Toen gold dat je een auto met veel kilometers beter kon laten staan, tenzij het een dieselauto betrof. De auto’s van nu kunnen met gemak 300.000 km op teller hebben en nog altijd soepel lopen, mits de auto maar onderhouden is.

Wat zegt een lage kilometerstand?

Een auto met lage kilometerstand kan twee dingen betekenen:

 1. Je hebt een goede auto met weinig kilometers. Dit is gunstig.
 2. Je hebt een auto met weinig kilometers die te weinig gebruikt is in de afgelopen maanden/jaren. Dit is minder gunstig.

Een auto is gemaakt om mee te rijden. Niet om stil te staan. Een motor werkt het beste op bedrijfstemperatuur. Dan is de belasting ook op zijn laagst. Een lage kilometerstand is dus niet altijd gunstig.

Grote kans dat een auto met weinig kilometers alleen is gebruikt voor de wekelijkse boodschappen, het naar school brengen van de kinderen of een wekelijks ritje naar de sportclub. Dat betekent dat de motor te weinig gelopen heeft.

Tweedehands Auto Weinig Kilometers Nieuw 922x450

Voordelen lage kilometerstand

Een lage kilometerstand heeft een paar voordelen:

 • Je kunt in een later stadium een goede inruilprijs verwachten, mits je zelf genoeg kilometers rijdt en de auto goed laat onderhouden.
 • Een auto met weinig kilometers heeft doorgaans minder gebruikssporen. De auto ziet er dus netjes uit.

Nadelen lage kilometerstand

Een auto van vijf jaar oud met 15.000 kilometer op de teller klinkt fantastisch. Ons credo: het kan mooier klinken dan het lijkt. Daarom raden we je aan goed onderzoek te doen naar de geschiedenis van de auto.  Want zeg nou zelf: 15.000 km in 5 jaar is niet veel. Dan ga je je direct afvragen waarom zo er weinig kilometers op de teller staan. Vraag jezelf af:

 • Van wie is de auto geweest, wie heeft er mee gereden in de afgelopen jaren?
 • Wat is de onderhoudshistorie van de auto?
 • Klopt de stand op de kilometerteller wel?
 • Betreft het een importauto?

Tweedehands Auto Weinig Kilometers Onderhoud 1170x501

Wat zegt een hogere kilometerstand?

Een hoge tellerstand voor een jonge tweedehands auto betekent dat de auto lekker ‘ingereden’ is. De auto is waarschijnlijk niet alleen voor korte ritjes gebruikt en daardoor altijd op bedrijfstemperatuur geweest. Als uit de onderhoudshistorie blijkt dat ook het onderhoud op tijd is gedaan, kun je best een jonge occasion met wat meer kilometers op de teller kopen. Mits de auto verder helemaal in orde is natuurlijk.

Voordelen hoge kilometerstand

 • Auto is niet alleen voor korte ritjes gebruikt.
 • Lagere aanschafprijs.
 • Je kunt er nog jaren in rijden, mits altijd goed onderhouden.
 • Bij een jonge occasion kan het gaan om een ex-lease auto, dus altijd goed onderhouden (wel checken!).

Nadelen hoge kilometerstand

 • Mogelijk hogere onderhoudskosten (distributieriem, koppeling, remschijven)
 • Lagere inruilwaarde.
 • Vaak meer gebruikssporen.

Monteur Apk Tweedehands Auto 1024x500 1

Tellerfraude: kilometerstand klopt niet

Het importeren van auto’s is populair. Niet zo gek ook, want auto’s in Nederland zijn duur. Een importauto roept echter ook wat vragen op. Bijvoorbeeld over de tellerstand van de auto. Klopt die wel? Een logische vraag, want tellerfraude is nog steeds aan de orde van de dag. Vraag altijd naar het onderhoudsboekje. Is deze niet aanwezig, wees dan op je hoede. Is het boekje wel aanwezig, controleer dan de stempels.

Zo weet je of de auto netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Kijk ook naar het boekje zelf. Ziet die eruit als een echt onderhoudsboekje? Geloof het of niet, maar onderhoudsboekjes worden vervalst. Als je twijfels hebt over de echtheid van het boekje, kun je het beste even bellen met het autobedrijf die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Staar je niet blind op de kilometerstand: onderhoudshistorie en leeftijd van de auto spelen ook een belangrijke rol.

Hoe controleer je zelf de kilometerstand en/of gesjoemel?

Gesjoemel met tellerstanden van auto’s is al jaren een probleem, maar er wordt steeds meer tegen gedaan. Zo is het verplicht dat de kilometerstand wordt doorgegeven bij elke apk en bij reparaties boven de € 150.

Voor meer informatie zie de site van de overheid: gesjoemel met kilometerstanden aangepakt.

Je kunt zelf je de kentekencheck uitvoeren op de site van de RDW. Hier hoef je alleen je kenteken op te geven. Onder ‘tellerstanden’ zal dan staan of en wanneer de kilometerstand is doorgegeven en of deze logisch is. Het exacte aantal zul je daar niet vinden. Daar heb je andere middelen voor.

Vraag een kentekencheck aan.

Hulp van Autocoach

Wat kan Autocoach voor je betekenen wanneer je tweedehands auto zoekt met weinig kilometers op te teller? Autocoach voorkomt dat je een miskoop doet. Een auto met een lage tellerstand hoeft niet altijd goed te zijn. Wij kijken met je mee naar:

 • de verhouding kilometers en prijs
 • de onderhoudshistorie van de auto (klopt dit echt?)
 • mogelijke tellerfraude
 • de technische staat van de auto (hoe goed is dit nu echt?)

Ofwel: we helpen je de informatie goed te interpreteren. Is de lage kilometerstand die je hebt gezien nu echt een voordeel. Of juist niet?

We hebben een uitgebreid blog geschreven over het kopen van een tweedehands auto. Hierin vind je talloze adviezen en tips.

Wil je liever dat wij je concreet helpen in je zoektocht?

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Lees dit ook eens

Foto bij 'Wat is een Automakelaar? Een complete gids'

Wat is een Automakelaar? Een complete gids

Wat is een automakelaar precies, en hoe kan deze expert je helpen bij het navigeren door de complexiteit van de automarkt? Wij leggen het je uit in deze complete gids. Lees meer

Foto van Bas

Bas
Service
26-02-2024

Foto bij 'De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion'

De 11 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een occasion

Om jou te behoeden voor een miskoop hebben we de 11 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto! Lees meer

Foto van Nick

Nick
Service
11-10-2023

Foto bij 'Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?'

Online kentekenchecks: hoe nuttig zijn ze nou echt?

Heb je een auto op het oog? Dan ben je vast benieuwd wat een kentekencheck je vertelt over je toekomstige auto. Lees meer

Foto van Robert

Robert
Specialist
30-01-2023