100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Tweedehands auto met trekhaak kopen

Ben je op zoek naar een gebruikte auto met een trekhaak? Dan is het verstandig om een aantal zaken op een rij te zetten, voordat je auto koopt die aan de voorwaarden voldoet. Laat je niet verleiden tot een snelle keuze. Zorg dat je goed doordacht te werkt gaat.

Foto van Ernst

Ernst
Service
01-08-2022

Waarom een trekhaak?

Je hebt nu een auto zonder trekhaak. En je merkt dat dit niet handig is. Omdat:

  • je graag met de fiets op pad wilt en je de fiets mee wilt nemen op de fietsendrager
  • je met de caravan op pad wilt en dit onder trekhaak geen optie is
  • je bij huis aan het klussen bent en je afval weg wilt brengen met een aanhanger. Hier moet je nu steeds een andere auto voor lenen

Er zijn meer redenen te bedenken. Feit is dat je bij de volgende auto een trekhaak wilt.

Waar wil je de trekhaak voor gebruiken?

Bedenk vooraf waarvoor je de trekhaak wilt gebruiken. Een caravan trekken vraagt van de trekhaak iets heel anders dan wanneer je een fietsendrager op de trekhaak zet. Om een caravan te kunnen trekken heb je namelijk ook een auto nodig die dat aankan. Het liefst in alle omstandigheden.
Van belang is dat je de maximale kogeldruk van de trekhaak in de gaten houdt. In het instructieboekje of op het typeplaatje van de trekhaak vind je informatie over de kogeldruk.

Kijk verder dan je neus lang is. We zien met regelmaat dat iemand gefixeerd is op de trekhaak. En vervolgens vergeet dat de auto ook voldoende vermogen moet hebben om de caravan te trekken. Kom je dan in heuvelachtig gebied dan heb je een probleem. Zorg dus dat je het totaalplaatje in ogenschouw neemt.

Vaste trekhaak, afneembaar of weg te klappen?

De meeste trekhaken hebben een vaste montering en zijn dus altijd zichtbaar. Een nadeel van deze montering is dat je je wel eens stoot aan de trekhaak wat pijnlijk kan zijn.
Dat nadeel heb je niet bij een afneembare trekhaak, die je alleen monteert wanneer je hem nodig hebt. Een trekhaak die je kunt wegklappen kent dit probleem ook niet. Bij een afneembare of weg te klappen trekhaak is het belangrijk dat de vergrendeling goed werkt.

Welke trekhaak je kiest heeft alles te maken met wat je wilt. Wil je dat de trekhaak zichtbaar is, of juist niet? Gebruik je de trekhaak vaak of heel zelden?

Trekhaak aanwezig: hier let je op

Heeft de auto die je op het oog hebt al een trekhaak, dan is het belangrijk een aantal zaken te controleren:

  • Controleer het typeplaatje waarop staat vermeld wat de belasting mag zijn van de trekhaak. Op het typeplaatje staat ook de maximale kogeldruk, wat aangeeft hoeveel gewicht loodrecht op de trekhaak mag rusten. Heeft de trekhaak geen typeplaatje, dan mag je alleen een aanhanger (of iets anders) trekken die inclusief de lading, niet meer weegt dan 750kg. Dat is waarschijnlijk niet genoeg voor een caravan, die vaak leeg al zwaarder is.
  • Controleer de bevestiging van de trekhaak. Een doorgeroeste bevestiging kan problemen geven. Wanneer het een afneembare trekhaak betreft, controleer dan ook deze bevestiging. Controleer ook of de trekhaak eenvoudig te verwijderen is.
  • Een kentekenplaat moet altijd zichtbaar zijn wanneer er niets gekoppeld is aan de trekhaak. Dus de trekhaak mag niet voor de kentekenplaat zitten.
  • De kogel van een trekhaak mag niet versleten zijn. Dit is belangrijk omdat het belangrijk is dat de te koppelen aanhanger of caravan goed stevig op de kogel zit. Een versleten kogel geeft een vervelend gebonk of gekraak, wat in de auto goed te horen is. In het ergste geval kan de koppeling zelfs losschieten, wat hele nare gevolgen kan hebben.
  • Wanneer je een aanhanger of caravan wilt trekken, moet er een haak of beugel zijn gemonteerd waar je de losbreekkabel aan kunt bevestigen.
    Laat een trekhaak niet alles bepalen, maar kijk ook even verder en verdiep je in de verschillende mogelijkheden. Andere zaken zijn ook belangrijk bij het kopen van een tweedehands auto.

Lees hiervoor het artikel: tweedehands auto kopen.

Trekhaak laten monteren in een later stadium

Het is in veel gevallen mogelijk om in een later stadium een trekhaak op je auto te laten monteren. Je leest de nuance: dit is niet in alle gevallen mogelijk. Laat je hierin adviseren door een garage of een trekhaakspecialist. Een richtprijs qua kosten ramen wij tussen de € 500 tot € 800 euro. Het hangt er van of je een vaste of een afneembare trekhaak wilt en of je kiest voor een 7 of 13-polige stekker. We benadrukken dat dit een richtprijs is, wij zijn niet verantwoordelijk voor de genoemde prijzen. Uiteindelijk is de prijs van de specialist bepalen.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: