100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Wat is een stationwagen of station?

Waarom heet het ene model auto een stationwagen - of kortweg station - en het andere bijvoorbeeld hatchback, terwijl deze misschien lijkt op een stationwagen? Dit is belangrijk om te weten wanneer je een tweedehands stationwagen wilt kopen.

Foto van Ernst

Ernst
Service
14-07-2022

Wat is een station?

Een stationwagen is een grotere versie van een bestaand model auto, waarbij de achterkant van de auto verhoogd doorloopt tot aan de achterbumper. De achterkant van de auto loopt min of meer recht naar beneden, al is dat geen wetmatigheid. De achterklep loopt meestal door tot aan de vloer van de bagageruimte, waardoor het in- en uitladen van goederen eenvoudiger is dan bij een ander model auto. 

Een goed voorbeeld van een stationwagen met een echte rechte achterkant is de nog steeds bij veel mensen populaire Volvo 960 uit de jaren 90. Alle automerken hebben wel een station-uitvoering van een of meerdere modellen. Hiervoor worden verschillende benamingen gebruikt zoals Touring, Estate, Sportbrake, Avant, Variant en Break. 

Kijk voor een complete lijst op Wikipedia: stationwagen

Wat Is Een Stationwagen Volvo 960 960x352

Grote laadvloer

Wat alle stations gemeen hebben is dat ze een grote laadvloer hebben. Deze loopt vaak door tot achter de voorstoelen. Hiervoor hoef je alleen maar de achterbank(en) weg te halen of neer te klappen. In sommige auto’s kunnen deze zelfs in de vloer worden verzonken. Ook kun je bij meerdere modellen extra stoelen plaatsen, zodat er een derde rij ontstaat en je tot zeven personen kunt vervoeren. Belangrijk hierbij is dat er wel autogordels aanwezig moeten zijn voor die stoelen.

Verschil stationwagen en hatchback

Een hatchback en een stationwagen lijken in de basis erg op elkaar. Een stationwagen is langer en heeft meer ruimte. In veel gevallen is de achterzijde van een stationwagen bijna verticaal en loopt die van een hatchback veel schuiner af. Maar met de vele variaties in de auto industrie van tegenwoordig zijn er ook allerlei modellen die hier tussenin zitten en niet zo gemakkelijk te classificeren zijn. Daarnaast is er sprake van een verschil in ruimte. Een hatchback is doorgaans kleiner en heeft minder gewicht.

Wat Is Een Stationwagen Audi Avant 960x400

Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands stationwagen?

In de zoektocht naar een tweedehands auto is het belangrijk om vooraf een aantal zaken voor ogen te houden. Denk aan:

  • welk budget heb je?
  • heb je een inruilauto en hoeveel is auto waard?
  • wat is de meeneemprijs van een auto en waarom is dit belangrijk?
  • wil je een handgeschakelde of automatische versnellingsbak
  • kies je voor benzine, diesel, LPG of aardgas?

Kies niet voor de eerste de beste auto die je tegenkomt. Dit lijkt wellicht een open deur. Toch gebeurt het nog vaak dat men valt voor een auto die achteraf gebreken blijkt te hebben. 

Zie ook: Tweedehands auto kopen.

Station auto: let hierop

Met betrekking tot de stationwagen is het volgende belangrijk:

  • Kan de achterbank of kunnen de stoelen eenvoudig worden weggenomen? Denk je veel gebruik te moeten maken van de hele laadvloer, dan is dit een belangrijk punt.
  • Is de opening tot de laadvloer hoog genoeg? Sommige modellen stationwagens hebben een iets aflopende achterkant, waardoor hogere spullen moeilijker in de auto te krijgen zijn.
  • Is de opening onderin ook breed genoeg? Vaak is de achterklep onderin smaller, dus de opening ook, omdat rekening is gehouden met de achterlichten.
  • Is er een opstaande rand waardoor je goederen hier altijd overheen moet tillen? Een direct toegankelijke laadvloer laat het inschuiven van spullen toe.

Heb je antwoord op deze vragen? Dan kom je steeds dichter bij je ideale tweedehands stationwagen. Houd ook rekening met het gewicht van de auto. Een station auto is gemiddeld gezien zwaarder dan een normale auto. Dit zie je terug in de wegenbelasting.

Wat Is Een Stationwagen Vlakke Laadvloer Met Hond 943x482

Bekijk alles goed voor je een besluit neemt

Neem de tijd wanneer je een tweedehands stationwagen gaat kopen. Verdiep je in de dingen waar je op moet letten en zorg dat je de juiste dingen controleert. Daarvoor kun je je vooraf op het internet verdiepen in de verschillende merken en typen stationwagens.

Wat kan Autocoach voor jou betekenen?

Autocoach helpt je bij de aanschaf van je tweedehands auto. Ons team van experts behoedt je voor een miskoop. Wij kennen de tweedehands automarkt, we kennen de bedrijven, de prijzen en de gebreken. Ofwel, we voorkomen dat je in de standaard valkuilen trapt, die al zoveel mensen geld en frustratie gekost hebben. Hoe we dat doen? 

Bekijk Werkwijze Autocoach

Andere carrosserietypen verkennen

Wij hebben alle mogelijke carrosserietypen voor je uitgewerkt zodat je de juiste informatie hebt. Naast de stationwagen kun je kiezen voor:

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autocoach vind je waardevolle blogs die je verder helpen. Heb je deze blogs al gelezen: