100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

Wat is non conformiteit bij een tweedehands auto?

Wanneer je iets koopt, moet het natuurlijk voldoen aan je (realistische) verwachtingen. Je betaalt een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld een auto, en daar staat iets tegenover.

Foto van Robert

Robert
Specialist
14-07-2022

Maar wanneer die auto niet overeenkomt met wat je mocht verwachten, is er sprake van non conformiteit: de auto is niet conform de afspraak. Gelukkig sta je dan in je recht, want in Nederland hebben we zoiets als wettelijke garantie.

Heb je NU een conflict met de verkoper?

Helaas kunnen wij je op dit moment niet helpen. Wij helpen consumenten juist voordat de auto wordt aangeschaft. Wat kun je dan wel doen? Neem contact op met de verkoper en probeer er samen uit te komen. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekeraar of juridisch specialist. Hij of zij kan je vertellen wat je het beste kunt doen. Het mooiste is natuurlijk als je er samen met de leverancier in goede harmonie uitkomt. 

Advies voor de volgende auto die je aanschaft: zorg dat je alle communicatie en gemaakte afspraken (zoals garantie) op papier hebt. Juridische zaken duren vaak lang, kosten een hoop geld en zorgen voor veel negatieve energie. Hoe meer je op papier hebt, hoe sneller je weer door kunt.

Wettelijke garantie tweedehands auto

Bij een nieuwe auto is dat over het algemeen niet zo ingewikkeld. Die moet namelijk 100% in orde zijn. Bij een klein putje in de lak, is er al sprake van non conformiteit. 

Je mag namelijk van een nieuwe auto verwachten dat deze strak in de lak zit. Daar betaal je ook voor. Is dat niet het geval, dan moet de verkoper ervoor zorgen dat dit wel het geval is.

Maar bij een tweedehands auto ligt dat allemaal wat minder simpel. Het gaat in dit geval namelijk om een gebruikt product. En van een gebruikt product mag je niet verwachten dat het er uitziet als nieuw. Je betaalt er immers ook minder voor.

Corvette C3 Ruud Voor En Na 900x676

Om te achterhalen of er sprake is van non conformiteit, kijken wij altijd eerst naar de prijs. Want de prijs vertelt een hoop over de verwachting die je van de auto mag hebben.

En dan gaat het niet alleen over het bedrag op zich. 15.000 euro voor een occasion lijkt misschien een hoop geld. Maar als vergelijkbare occasions rond de 20.000 euro kosten, is het alsnog een ‘koopje’. 

Stel dat jij die auto voor 15.000 euro koopt, en het blijkt een miskoop te zijn. Je moet er voor 3.000 euro aan verspijkeren om hem bruikbaar te krijgen. Dan voel je je flink bedonderd (en dat ben je misschien ook wel).

Wat zegt de rechtspraak

Maar de kans is aanwezig dat een rechter in het voordeel van de verkoper oordeelt. De auto was immers 5.000 euro goedkoper dan een vergelijkbare auto. Dus hoezo is er sprake van non conformiteit? Je hebt toch gekregen waarvoor je betaalt?

Sterker nog, als je de reparatiekosten bij de aanschafprijs optelt, ben je nog steeds 2.000 euro goedkoper uit. 

Dit klinkt misschien wat flauw, maar hopelijk snap je mijn punt. 

Gelukkig draait het niet alleen maar om de prijs. Er zijn meer punten van belang. Bijvoorbeeld in hoeverre je onderzoek hebt gedaan naar de auto. Heb je bijvoorbeeld een proefrit gemaakt voordat je ‘m kocht? 

Mr  Frank Visser Doet Uitspraak De Proefrit 874x450

Aan de andere kant mag je als koper afgaan op het verhaal van de verkoper. De verkoper heeft immers verstand (of zou dat moeten hebben) van de auto die hij aanbiedt. 

Over het algemeen weegt deze mededelingsplicht zwaarder dan het onderzoeksplicht van jou als koper. Je mag immers verwachten dat de verkoper verstand heeft van wat hij verkoopt. 

De verkoper is in dit geval de specialist. Iets wat niet van jou verwacht kan worden. 

Heb je NU een conflict met de verkoper?

Helaas kunnen wij je op dit moment niet helpen. Wij helpen consumenten juist voordat de auto wordt aangeschaft. Wat kun je dan wel doen? Neem contact op met de verkoper en probeer er in goede harmonie samen uit te komen. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met jouw rechtsbijstand verzekeraar of juridisch adviseur.

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.