100% onafhankelijk
Sinds 2011
98% beveelt ons aan
Vragen? Bel ons op nummer 072 - 201 9000

De kilometer NAP-check - Klopt de kilometerstand?

Eén van de eerste dingen die je checkt wanneer je een tweedehands auto gaat kopen: Klopt de kilometerstand? Met de gratis NAP-check van Autocoach kom je daar snel achter. Maar dat is niet alles. We geven je ook specifieke tips over de auto die je op het oog hebt.

Foto van Robert

Robert
Specialist
02-08-2022

We kijken naar de advertentie, de prijs, de aanbieder en gegevens die we kunnen opvragen met het kenteken. En dat allemaal voor niets!

Check direct aanvragen

Lange tijd was het terugdraaien van kilometertellers niet strafbaar. Dat is in 2014 gelukkig veranderd. Het werd dan ook aan de lopende band gedaan. De waarde van een auto wordt grotendeels bepaald door het bouwjaar en de kilometerstand. Hoe minder kilometers, hoe hoger de waarde.

Het terugdraaien van de kilometerteller is zo eenvoudig, dat het met een paar minuten gebeurd is. Voor autoverkopers een hele simpele manier om extra geld te verdienen. Volgens de RDW is bij ongeveer 5% van de tweedehands auto’s de kilometerstand teruggedraaid.

Dat lijkt niet veel, maar toch zijn er jaarlijks 90.000 particulieren die een occasions met teruggedraaide teller kopen. En dan nemen we de importauto’s niet mee.

Teruggedraaide tellers bij importauto's

Auto’s importeren is tegenwoordig enorm populair. Bijna 285.000 auto’s werden in 2021 geïmporteerd. Vooral uit Duitsland. De voornaamste reden is dat het importeren van een auto een flinke besparing kan opleveren. Iets als NAP kennen ze echter niet in Duitsland (in België heb je de Car-Pass).

Daardoor worden kilometerstanden van Duitse occasions nog veel vaker teruggedraaid dan in Nederland. Naar schatting gaat het om ongeveer 40% van de auto’s. Dit wil echter niet zeggen dat het altijd slecht is om een importauto te kopen (zo controleer je de kilometerstand van een geïmporteerde auto). 

De RDW geeft bij importauto’s altijd het oordeel Geen oordeel. Simpelweg omdat de stand in het buitenland niet is bijgehouden. Het wil dus niet zeggen dat de kilometerstand dan per definitie is teruggedraaid.

Wij controleren dan ook veel meer dan alleen de kilometerstand bij deze gratis check. We kijken tijdens een kentekencheck ook naar:

Vooral op de laatste twee punten onderscheiden wij ons van andere aanbieders van gratis checks. Wij adviseren je namelijk persoonlijk!

Telefonisch advies van een expert

Dagelijks zoeken wij naar geschikte auto’s voor onze klanten. Daarbij zien wij tientallen advertenties. Ondertussen weten wij precies goed waar we op moeten letten. Het is niet zo dat wanneer één van de punten negatief is, de auto ook meteen slecht is.

Het gaat om het totaalplaatje van de advertentiefoto’s, de aanbieder en de gegevens die via het kenteken op te vragen zijn. Tot slot kijken we ook nog naar het merk en type auto. Over het algemeen worden auto’s steeds betrouwbaarder. Toch zijn er nog genoeg auto’s met specifieke problemen. Bijvoorbeeld een onbetrouwbaar motorblok of een slecht gebouwde cabriokap die altijd lekt.

Mocht dit het geval zijn, dan stellen we je daarvan natuurlijk op de hoogte. We kunnen zelfs op zoek gaan naar een geschikte auto. Aan de hand van jouw budget en eisen, stellen we een top 3 samen van de beste auto’s die online te koop staan. Bij deze zoektocht letten we alvast op de bovenstaande punten, om de kans op een teleurstelling te minimaliseren. 

Andere gegevens om te weten wat je koopt

Als je een occasion gaat kopen, zijn er meer waardevolle gegevens dan alleen de NAP-check. Heeft de auto wellicht om een boom heen gezeten? En wat is de auto überhaupt waard? Allemaal gegevens die helpen bij het vinden van de juiste tweedehands auto.

Schadeverleden natrekken

Er zijn verschillende partijen waar je online het schadeverleden kunt opvragen. Maar het probleem is dat die informatie incompleet is. Veel schades zijn niet bekend, en sommige auto's die als schadeauto worden bestempeld, hebben nog nooit schade gehad. 

Bij Autocoach raadplegen we de beschikbare databases, maar áltijd in combinatie met een aankoopkeuring. Dat is de enige manier om echt zekerheid te krijgen over het schadeverleden van een auto.

Gelukkig nemen onze coaches altijd een lakdiktemeter mee naar de aankoopkeuring. Op deze manier ontdekken wij ook niet-geregistreerde schades.

Dagwaarde berekenen

Dagwaarde wordt ook weleens vervangingswaarde genoemd. Vaak wordt gedacht dat de dagwaarde de prijs is waarvoor iemand zijn of haar auto kan (ver)kopen. Dat is echter niet helemaal het geval. Bij de berekening van de dagwaarde wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het schadeverleden, kilometerstand, staat van de auto en het aantal eigenaren.

Een compleet uitgeleefde auto heeft daardoor dezelfde dagwaarde als een vergelijkbare auto in uitstekende staat. De dagwaarde wordt door verzekeraars gebruikt om de hoogte van de premie te bepalen. De waarde-indicatie volgens onze partner is echter stukken concreter.

Er wordt namelijk wél rekening gehouden met de bovengenoemde punten. Dit houdt in dat een auto met een onlogische kilometerstand, automatisch een lagere waarde krijgt. Maar ook wanneer de auto bijvoorbeeld al 5 eigenaren heeft gehad in 3 jaar. Het zijn allemaal punten die meespelen in de betrouwbaarheid van de auto. Hoe lager de betrouwbaarheid, hoe lager de waarde. Lees meer over het berekenen van de waarde.

Zelf leren hoe je zoveel mogelijk over de auto komt te weten? De Ultieme Online Kenteken Check doe je zo (100% gratis).

Autocoach - Auto kopen geweldig maken

Autocoach is de ideale manier om samen je auto te kopen! Wij helpen je bij de aanschaf. Van zoektocht tot aflevering.

Full-service

Ons meest complete pakket. We vinden de auto die bij je past en onderwerpen deze aan een aankoopkeuring. Vervolgens voeren we de onderhandelingen en stellen we het contract op met de verkoper. Ook de betaling regelen we voor je. Inruilauto? Ook die nemen we mee in de deal. We zorgen ervoor dat de auto volgens afspraak klaargemaakt wordt en leveren hem voor je deur af. 

Meer over Full-service

Aankoopkeuring

Auto op het oog en wil je zeker weten dat hij helemaal in orde is? Onze aankoopkeuring op locatie geeft inzicht in de technische staat van de auto.

Meer over de aankoopkeuring

Auto Zoeken

Je hebt een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je met je zoektocht? En waar moet je allemaal op letten? Laat ons je nieuwe auto zoeken en voorkom frustraties en teleurstellingen.

Meer over Auto Zoeken

We verdienen onszelf in de regel terug in de vorm van gemak, zekerheid, lagere aanschafprijs en hogere inruilprijs.

Eerst even contact?

Heb je vragen over onze services, of ben je benieuwd welke service passend is voor jouw situatie? Bel ons op 085 - 77 30 225 of stuur ons een bericht.